Ανακοινώσεις

Εκπαιδευτική 8ήμερη εκδρομή στην Barcellona Pozzo di Gotto της Σικελίας από τις 9-16/03/2024 μέσω Erasmus

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου ΚΑ122 στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο “Το τρίπτυχο της πολιτιστικής κληρονομιάς: Σεβόμαστε, Ανακαλύπτουμε, Συνδεόμαστε” και κωδικό: 2023-1-ΕL01-KA122-SCH-000126074, το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε εκπαιδευτική 8ήμερη εκδρομή στην Barcellona Pozzo di Gotto της Σικελίας από τις 9-16/03/2024 . Συμμετείχαν 10 μαθητές της Γ΄ τάξης και 3 εκπαιδευτικοί.

   Οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς επισκέπτονταν καθημερινά σχολείο της πόλης (Σχολείο Δ/θμιας Εκπ/σης, ICDD’Alcontres ) και συναναστρέφονταν με τους Ιταλούς συνομηλίκους τους και τους καθηγητές τους μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων. Παιχνίδια γνωριμίας, μουσική, παραδοσιακοί χοροί, γυμναστική, αγώνες βόλευ, κατασκευή logo και προγραμματισμού στον υπολογιστή ήταν μερικές από τις δραστηριότητες μέσα από τις οποίες Έλληνες και Ιταλοί μαθητές γνωρίστηκαν, αλληλεπίδρασαν και διασκέδασαν. Η προσπάθεια όλων των μαθητών (και των δύο χωρών) να επικοινωνήσουν σε μια διαφορετική γλώσσα ήταν αξιόλογη και συγκινητική.

  Καθώς η σύμπραξη των δύο σχολείων αφορούσε μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, αφιερώθηκε αρκετός χρόνος στην παρουσίαση υλικού (μέσω βίντεο, powerpoint, σκετς και κουίζ) για το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και αντίστοιχα του Tindari.

   Παράλληλα με τις επισκέψεις στο σχολείο, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε κοντινά μέρη και αξιοθέατα (Messina, Taormina, Milazzo, Tindari). Είχε έτσι την ευκαιρία η ομάδα του σχολείου μας να ξεναγηθεί σε εκκλησίες, αρχαία θέατρα, κάστρα, λιμάνια, γραφικά δρομάκια και πλατείες, να γευτεί τις υπέροχες λιχουδιές της σικελικής κουζίνας και να θαυμάσει το ελληνικό στοιχείο σε πολλά σημεία.

  Η ελληνική ομάδα είχε την τύχη να έχει συνοδούς-ξεναγούς-βοηθούς σε όλα τα παραπάνω δύο εξαιρετικές Ιταλίδες εκπαιδευτικούς (υπεύθυνες του προγράμματος).

   Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα-περιβάλλον, έναν διαφορετικό πολιτισμό-κουλτούρα και τελικά να συνειδητοποιήσουν όμως ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδας παρά διαφορές.     Η αντίστοιχη επίσκεψη των Σικελών μαθητών στην πόλη μας και στο σχολείο μας θα ολοκληρώσει την εκπαιδευτική και πολιτισμική αυτή σύμπραξη του προγράμματος

Σωτήριος Κοκκινίδης

Author Σωτήριος Κοκκινίδης

More posts by Σωτήριος Κοκκινίδης

Leave a Reply