ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Με την ευκαιρία της γιορτής των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ - προστάτες της πολεμικής αεροπορίας - το σχολείο μας πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διδακτική επίσκεψη στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν από την FRAPORT GREECE (χώροι επιβατών, πυροσβεστική μονάδα, πίστα), την Egnatia Aviation (εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά αεροπλάνα) και την Πολεμική Αεροπορία.

aeroporia 19

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚH ΕΠΙΣΚΕΨΗ 5ου Γυμνασίου και Γυμνασίου Κρηνίδων ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ

strasb191

Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας και το Γυμνάσιο Κρηνίδων ως συνεργαζόμενα σχολεία, μετά την πολύ επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη που υλοποίησαν πέρυσι στο επιστημονικό κέντρο CERN της Γενεύης, πραγματοποίησαν και φέτος μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου (Γαλλία), από τις 21/10/2019 έως και τις 25/10/2019. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτηση των σχολείων, την οποία ακολούθησε πρόσκληση του Ευρωκοινοβουλίου και διευθέτηση της επίσκεψης σε συνεργασία με το Τμήμα Επισκέψεων και Σεμιναριών της Ε.Ε. που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Κοινή πεποίθηση και των δύο σχολείων είναι πως οι εκπαιδευτικές εκδρομές τέτοιου τύπου, και κυρίως οι εκδρομές στο εξωτερικό, αποτελούν μία ανεπανάληπτη εμπειρία αλλά και τεράστιο όφελος για τους μαθητές. Οι μαθητές ουσιαστικά αποκτούν μία νέα προοπτική για τον κόσμο, κατανοούν καλύτερα τη θέση τους στην κοινωνία και αναπτύσσουν ένα άνοιγμα προς τη διαφορετικότητα των άλλων, μέσω της άμεσης επαφής με ένα διαφορετικό περιβάλλον ή ακόμα και μια νέα κουλτούρα ή γλώσσα. Αν σε αυτά συμπληρωθούν η κοινωνικοποίηση που επιτυγχάνεται σε ένα ομαδικό ταξίδι, οι δυνατές εμπειρίες μακριά από το ελεγχόμενο σχολικό περιβάλλον και η διέγερση της επιθυμίας για μάθηση, γίνεται κατανοητό ότι τα παιδιά κερδίζουν ουσιαστικά από ένα τέτοιο μορφωτικό ταξίδι και για μεγάλο χρονικό διάστημα επεξεργάζονται και καλλιεργούν μέσα τους τις εμπειρίες, τις εικόνες και τις γνώσεις που απέκτησαν.

Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη τα δύο σχολεία επιδίωξαν να γίνουν δεκτά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου κατά την περίοδο της ολομέλειας, ώστε να έχουν την πολύτιμη και σπάνια εμπειρία της παρακολούθησης της συζήτησης των Ευρωβουλευτών και της πλήρους λειτουργίας αυτού του βασικότατου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας και τη φωνή των πολιτών της Ευρώπης, ως το μοναδικό άμεσα εκλεγόμενο θεσμικό όργανο της ΕΕ.

strasb192

Η επίσκεψη περιελάμβανε παρακολούθηση της συζήτησης της ολομέλειας από τα θεωρεία της κεντρικής αίθουσας (όπου τα παιδιά είχαν την εμπειρία να ακούσουν τους Βρετανούς ευρωβουλευτές υπέρ του brexit κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020), ξενάγηση των μαθητών στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου και στη συνέχεια τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Louis Weiss του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ο κ.Γεώργιος Στυλιανού, υπεύθυνος της Γενικής Δ/νσης Επικοινωνίας, με ιδιαίτερα γλαφυρό και διαδραστικό τρόπο παρουσίασε στους μαθητές τη λειτουργία, δράση και σημασία του Ευρωκοινοβουλίου, μέσα από μία ζωντανή συζήτηση που κράτησε το ενδιαφέρον τους και τους πρόσφερε ουσιαστικές γνώσεις. Είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε τους στόχους της και ήταν για τα παιδιά μία εμπειρία που θα διευρύνει τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, θα καλλιεργήσει τη συνείδησή τους ως μελλοντικών Ευρωπαίων ενεργών πολιτών και θα έχει γενικά επίδραση στην προσωπικότητά τους.
Κατά τη διάρκεια όμως αυτού του ταξιδιού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν και από τις άλλες επισκέψεις που έγιναν: Γνώρισαν την ιστορική πόλη του Στρασβούργου, μία πόλη από τις γραφικότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Περιηγήθηκαν στη φύση της Αλσατίας και του Μέλανα Δρυμού, με τα ιδιαίτερης ομορφιάς χωριά όπως το διάσημο Κολμάρ που θεωρείται πόλη-μουσείο. Επισκέφθηκαν δύο περιβαλλοντικά πάρκα άγριας ζωής και , τέλος, ταξίδεψαν μέχρι την Χαιδελβέργη στη Γερμανία, την ιστορική πανεπιστημιούπολη της Ευρώπης και μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας, όπου περπάτησαν στους ιστορικούς δρόμους και τις γέφυρές της και ανέβηκαν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο μέχρι το επιβλητικό Κάστρο της.

strasb193

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χάρη στην ιδανική συνεργασία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα παιδιά, τους γονείς και κηδεμόνες και το προσωπικό και των δύο σχολείων, χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό αλλά και τη βοήθεια που πρόσφερε η Δ/νση Επικοινωνίας της Ε.Ε και το Τμήμα Επισκέψεων και Σεμιναρίων του Ευρωκοινοβουλίου. Επιστρέψαμε όλοι, καθηγητές και μαθητές, πλούσιοι σε εμπειρίες, γεμάτοι από εικόνες. Επιστρέψαμε καλύτεροι, επιστρέψαμε διαφορετικοί. Κι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο που μας πρόσφερε άλλο ένα ταξίδι στον κόσμο.

strasb194

 

 

 

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Viomihaniki ploroforiki Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2019 οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης επισκέφθηκαν το Viomihaniki Plirof 2019 5 εκθεσιακό κέντρο "Απόστολος Μαρδύρης" στη Ν. Καρβάλη στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Ξεναγήθηκαν στην Έκθεση όπου ομάδες φοιτητών Σχολεία Δ.Ε. και Α.Ε.Ι τους παρουσίασαν  ρομποτικές κατασκευές και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Στη συνέχεια, στο αμφιθέατρο του εκθεσιακού κέντρου ενημερώθηκαν από τους καθηγητές Δ. Πογαρίδη και Δ. Καραμπατζάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Τα εκθέματα ήταν εντυπωσιακά και έδωσαν στα παιδιά τροφή για σκέψη σε θέματα τεχνολογικής καινοτομίας.

Viomihaniki Plirof 2019 1 Viomihaniki Plirof 2019 6 Viomihaniki Plirof 2019 2

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2019

Στις 10/5/2019 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου για τη σχολική χρονιά 2018-19 στην Ξάνθη. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Σκιάς και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. 

imerisia2019 1 imerisia2019 3

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

mouseio prosfygikou Στις 16/4/2019 οι μαθητές της Α΄τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και ειδικότερα του κειμένου «Ταξίδι χωρίς επιστροφή» της Δ. Σωτηρίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, κ. Εμ. Ζαχαρόπουλος, ανέλαβε την πολύ κατατοπιστική ξενάγηση.

horizontal line

xelidonismata Στις 17/4/2019 η Α΄ τάξη επισκέφθηκε το Θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων στην Ελευθερούπολη σε μια γιορτή για το καλωσόρισμα της άνοιξης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του θεραπευτηρίου, έφτιαξαν κατασκευές από πηλό σύμφωνα με τις οδηγίες όσων εκπαιδεύονται εκεί καθημερινά και έλαβαν γλαστράκια ως δώρο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων όπου ξεναγήθηκαν στις Βασιλικές Α και Β στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών.

horizontal line

ekthesi2019 Στις 18/4/2019 οι μαθητές της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν την ετήσια έκθεση που διοργάνωσε το 1ο Ε.Κ. σε συνεργασία με τα 1ο , 2ο , 4ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας. Έγινε σφαιρική ενημέρωση για τη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ., τη σύνδεσή τους με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις επαγγελματικές προοπτικές  που εξασφαλίζουν στους μαθητές. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην έκθεση όλων των τομέων στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου του 1ου ΕΠΑ.Λ και συνομίλησαν με μαθητές των τομέων. Επίσης, επισκέφθηκαν τους χώρους όλων των τομέων όπου τους υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι καθηγητές και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

 

Πρόσθετες πληροφορίες