3η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2018

 

theatro1 n Στα πλαίσια της 3ης Γιορτής Μαθητικού Θεάτρου η θεατρική ομάδα του σχολείου μας «Σοφίτα» παρουσίασε το «Το μαγικό βιολί» της Μαριβίτας Γραμματικάκη σε θεατρική διασκευή της εκπαιδευτικού Καλλιτεχνικών του σχολείου μας κας Αντιγόνης Τσαφή στις 25/5 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.
Εμφανίστηκαν οι:
Παραμυθάς:Αικατερίνη Παρίσσου, Βασιλιάς:Ιωάννης Γιαννούσης,  Φρουρός 1: Βασίλειος Κωνσταντίνου, Φρουρός 2:Ανίσα Καμπέρι, Πρόκα:Ευθυμία Μυτιληναίου, Ρόζα:Στυλιανή Ηλιάδου,  Έντι: Γεώργιος  Τσετίνης, Αμίρ:Μάριος - Ευτύχιος Ντουμπουρίδης, Μητέρα:Μυρτώ Μαρονικολάκη
Αφηγήτριες: Βασιλική Ηλιάδου, Μυρτώ Μαρονικολάκη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ευαγγελία Κατσαντούρη, Ουρανία Σταμάτογλου, Όλγα Σιώκη, Θεοδώρα Σίμου, Κωνσταντίνα – Αναστασία Παπαϊωάννου.

Ο Διευθυντής του γυμνασίου μας κ. Δημήτριος Θεοδωρίδης χαιρέτισε την προσπάθεια με το παρακάτω κείμενο:
Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτκοί, αγαπητοί γονείς, αγαπητά μας παιδιά, κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους των εκπαιδευτικών του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την αποψινή συγκέντρωσή μας για την παρουσίαση του θεατρικού έργου της Μαριβίτας Γραμματικάκη «Το μαγικό βιολί», που ανεβάζει το Σχολείο μας.
Περισσότερο όμως νιώθω μεγάλη συγκίνηση, γιατί η αποψινή μας παράσταση είναι αφιερωμένη σε μια αγαπημένη μαθήτριά μας, που έφυγε, δυστυχώς, πολύ πρόωρα από κοντά μας. Στην Ευαγγελία Πούλου-Αθκόιτι. Σε μας όμως θα ζει για πάντα μέσα στην καρδιά μας.

Κυρίες και κύριοι, όπως γνωρίζετε, το 5ο Γυμνάσιο είναι ένα ιστορικό σχολείο της πόλης μας. Δε θα ήταν φυσικό από ένα τέτοιο σχολείο να λείπει μια μαθητική θεατρική ομάδα. Και η δική μας θεατρική ομάδα "Η σοφίτα" συμπληρώνει φέτος τα 24 της χρόνια. Αυτή την παρουσία του σχολείου μας στα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας θα τη ζήλευαν πάρα πολλά σχολεία της χώρας μας.
Το σχολείο φροντίζει για την πρόοδο όλων των μαθητών προσφέροντας παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική. Λειτουργεί όμως και ως φορέας δημιουργικότητας και καινοτομίας. Γι' αυτό προωθεί τη θεατρική παιδεία που είναι βιωματική μάθηση και σπουδή. Για να πραγματοποιηθεί η αποψινή παράσταση χρειάστηκε σκληρή μα και γλυκιά δουλειά ολόκληρης χρονιάς. Οι πρόβες ήταν πολλές και εξαντλητικές, κάποιες φορές πολύωρες, ακόμα και τις αργίες. Οι μαθητές μας χρειάστηκε να πειθαρχήσουν σε κανόνες, να λειτουργήσουν ως ομάδα, να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να συμβάλει ο καθένας περίτεχνα για να κτιστεί κάτι καλό. Είμαι βέβαιος ότι στα κατοπινά χρόνια τους θα αναπολούν ευχάριστα αυτές τις ωραίες εμπειρίες που έζησαν.
Επιλέξαμε μια παράσταση, εμπνευσμένη από ένα όμορφο παραμύθι γεμάτο χρώματα και μουσική, για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να περιπλανηθούν στο χώρο του θεάτρου, να γνωρίσουν τη μαγεία του αλλά και να 'ρθουν σε επαφή με διαχρονικά μηνύματα ιδανικών, αρχών και αξιών.
Επιθυμώ να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν με τόσους κόπους και θυσίες για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ θερμά την ψυχή της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας, τη συνάδελφο καθηγήτρια των Καλλιτεχικών κα Αντιγόνη Τσαφή, η οποία έχει άριστες θεατρικές γνώσεις και ενδιαφέροντα, αλλά και μεράκι για τη θεατρική σκηνοθεσία. Διέθεσε ώρες ατελείωτες και έτρεξε πολύ.
Ευχαριστώ επίσης τη συνάδελφο καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κα Κατερίνα Ρεγγούζα για τις φροντίδες και τον πολύ χρόνο που διέθεσε, ώστε να ετοιμασθεί η αποψινή παράσταση.
Δεν θα μπορούσα βέβαια να ξεχάσω να ευχαριστήσω το διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας κ. Πασχάλη Παλαβούζη, που τόσο ευγενικά στήριξε την προσπάθειά μας δίνοντας την ευκαιρία, στον μέχρι πέρυσι μαθητή μας και μέλος επί τρία χρόνια της θεατρικής ομάδας Γιάννη Γιαννούση, να λάβει μέρος και στη φετινή μας παράσταση.
Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω το διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Καβάλας και βασικό συντελεστή επί σειρά ετών της «Σοφίτας» κ. Θεόδωρο Εμμανουηλίδη για την αμέριστη συμπαράστασή του.
Φυσικά επιθυμώ να συγχαρώ τους μαθητές μας, οι οποίοι μαζί με τις καθηγήτριές τους, αξιοποίησαν τις δυνατότητες δημιουργίας που τους παρέχει το σχολείο μας για να υλοποιήσουν με όρεξη, μεράκι και επιμονή μία ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση, και να παράξουν πολιτισμό.
Ευχαριστώ επίσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αμέριστη συμπαράστασή του.
Ευχαριστώ ακόμη την κα Γκόγκου για το κέρασμα που θα προσφέρει στα παιδιά μετά το τέλος της παράστασης.
Όμως ευχαριστώ θερμά κι όλους εσάς αγαπητοί γονείς, των ηθοποιών αλλά και των σκηνογράφων, που σημειωτέον, κατασκεύασαν μόνοι τους τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης, διότι ανεχθήκατε και συμπαρασταθήκατε στους πολλούς κόπους και θυσίες που έκαναν. Ο μεγάλος έπαινος βέβαια, αξίζει στα παιδιά σας, τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που τόλμησαν να αναλάβουν αυτή τη δύσκολη αποστολή.
Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας. Μην ξεχνάτε ότι οι ηθοποιοί μας είναι παιδιά 12, 13 και 14 χρόνων. Κρίνετέ τα με επιείκεια και στο τέλος χειροκροτήστε τα με αγάπη, διότι προσπάθησαν πολύ! Πάρα πολύ!

 

Οι εντυπώσεις από την παράσταση αποτυπώνονται με τον ωραιότερο τρόπο στο παρακάτω ηλεκτρονικό σχόλιο:

«Από τις ωραιότερες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει! Τα παιδιά έδειχναν οτι το ζούσαν. Η επιλογή της μουσικής εξαιρετική. Η κίνηση των μικρών μας ηθοποιών εναρμονισμένη απόλυτα μ' αυτήν.Τα νοήματα, βαθιά ομολογουμένως, δόθηκαν με εύληπτο τρόπο σε όλους τους θεατές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική. Το κοινό μαγικά "ανέβηκε" στη σκηνή χειροκροτώντας ρυθμικά με τη μουσική λες και είχε προετοιμαστεί για να παίξει τέλεια αυτόν τον ρόλο. Από τις λίγες φορές που δεν ήθελα να τελειώσει η παράσταση. Ούτε που κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα. Έφυγα "γεμάτη" από όμορφα συναισθήματα. Τα συγχαρητήρια μόνο, αδικούν τους συντελεστές του έργου. Ειλικρινά,δεν έχω λόγια. Μόνο αυτό.
-Μην σταματήσετε ποτέ να πορεύεστε στον δρόμο της δημιουργικής τέχνης. Το έχουμε όλοι ανάγκη. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς. Καλή συνέχεια»...Μαρία Μαρτίνη

theatro2 theatro3 n theatro4 n theatro6 2018

Πρόσθετες πληροφορίες